zondag 23 november 2014

Ronde vormen...

Prachtige patchworkblokken met ronde vormen bestaan er. Denk aan Dronkemanspad, de Orange Peel, de Dresden Plate en de Mariner's Compass, etc.

Veel quiltsters vinden die ronde vormen echter moeilijk te naaien. Daarom hieronder een stap-voor-stap uitleg voor het met de hand naaien van ronde vormen, zodat je kunt zien dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is en ook hier geldt: oefening baart kunst :o)


A: Teken het gewenste patroon. Ik heb de lijn met stift overgetrokken voor de duidelijkheid, vandaar dat deze wat 'wiebelig' is.


B: Teken vervolgens hulpstreepjes over de lijn. Beginnende quilters raad ik aan om deze met tussenruimtes van ongeveer 1,5 cm te zetten. Meer ervaren quilters kunnen de tussenruimte iets vergroten.


C: Knip het patroon precies op de lijn en leg het op de gewenste stoffen.


D: Teken het patroon op de stof en vergeet vooral de hulpstreepjes niet, deze zijn van groot belang! Ik heb, voor de duidelijkheid weer stift gebruikt, maar normaal gebruik ik gewoon potlood of heel soms blauwe stift. Het nadeel van laatstgenoemde is dat je, voordat je gaat strijken, de stof moet wassen, omdat anders de blauwe stift fixeert.


E: Het lijkt wel of de 'bolle' kant veel langer is dan de 'holle' kant, maar schijn bedriegt.


F: Begin aan 1 kant te spelden. Steek 2 spelden door de stof en duw de spelden zover in de stof, tot de glasknopjes tegen de stof aanzitten.


G: Zorg dat de spelden aan zowel de voor- als aan de achterkant precies door de lijn en de hulpstreepjes gaan.


H: Steek de 1e speld weer naar boven, zodat deze vast zit. Laat de 2e speld nog even 'los' en steek de 3e speld in. Als deze zit, steek dan de 2e speld vast.


I: Laat de 3e speld nog loshangen.


J: Steek alle spelden op deze manier in de stof. Doordat je steeds de voorgaande speld 'los' laat hangen, hou je aan de achterkant de ruimte om de stof langzaam te draaien.


K: Nu is alles gespeld.


L: Het naaien gaat als volgt. Trek de eerste speld uit de stof en hecht aan. Naai vervolgens precies over de lijn. Laat tijdens het naaien de spelden zitten tot je voorbij de speld bent. Daarna kan deze eruit getrokken worden. Kijk regelmatig aan de achterkant of je daar ook precies op de lijn naait.


M: Zo ziet het blok er aan de achterkant uit als het helemaal genaaid is.N: En zo de voorkant.

Op deze manier is succes verzekerd! :o)

4 opmerkingen:

 1. Dankjewel, ik was een van diegene die opzag tegen ronde vormen. WAS, want met deze tuto durf ik het wel aan. Eigenlijk heel eenvoudig en ook op de manier waarop ik (in het begin) de gewone rechte lijnen aan elkaar zetten. Nogmaals hartelijk dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. op deze manier doe ik het ook en dan lukken die ronde vormen altijd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super uitleg! Je hebt mij er enorm mee geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super, dank je voor de uitleg. Deze sla ik op. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen